АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ИСКА ПРОКУРОРСКА ПРОВЕРКА ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА ЗДРАВНАТА КАСА

Драгомир Стойнев
13.01.2020 / 13:08

Повод за сигнала е твърдението на шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев. БСП ще подаде сигнал в прокуратурата за проверка в здравното министерство заради твърденията на шефа на НЗОК Дечо Дечев за източване на Касата.

В интервю през уикенда Дечев посочи, че има разминавания в работата между НЗОК и здравното министерство, а за да се подобри системата, е нужно да се работи в унисон, какъвто в момента нямало.

Д-р Дечев критикува водената от здравния министър Кирил Ананиев политика, като даде пример за прокарани лобистки текстове в закона, заради които Здравната каса заплащала за едно и лекарство за частна болница 7 пъти по-висока цената, отколкото за същото в държавна и общинска.

А днес реакцията от „Позитано“ 20 не закъсня.

„Ще сигнализираме прокуратурата да направи проверка в здравното министерство във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършена с административни протекции кражба от здравните вноски на българските граждани. Това застрашава живота на пациентите, не подобрява работата на лекарите. Необходими са адекватни действия и в тази сфера. Дали ще има оставка на поредния министър, си зависи доколко са верни тези твърдения. Но фактът, че здравеопазването се срина и гражданите търсят помощ в чужди държави, показва, че наистина, освен да се източва Касата, нищо друго не се предлага на гражданите“, скочи соцдепутатът Драгомир Стойнев.

Той добави, че се радва, че някой извън опозицията се е осмелил да повдигне завесата защо няма пари за здраве. Касата плаща за услуги, които въобще не са били извършвани или са в по-малък обем, извади си извод от думите на Дечев Драгомир Стойнев.

Това правителство вече има знак – това е правителството на източването - на язовири, на Здравната каса. Няма система, която да функционира нормално, и от това страдат гражданите“, отсече червеният депутат.

Стойнев заяви, че предложената от БСП алтернатива е болниците да не са търговски дружества. В целия свят болниците не са търговски дружества - това е парадокс за България, обясни и депутатът проф. Георги Михайлов.

Според него така в България се създава възможност със средства от печалбата на това търговско дружество да се развиват други бизнеси.

Друг червен депутат, д-р Десислав Тасков, продължи с критиките и подчерта, че парите за медицинските специалисти не са стигнали до тях и увеличаването на цените на клиничните пътеки не е довело до очаквания резултат.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев