АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЯМА ДА ИМА НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ПОНЕДЕЛНИК

Среща с превозвачите
10.01.2020 / 15:40

В понеделник няма да има национален протест на превозвачите. Това стана ясно след среща на браншовите организации с премиера Бойко Борисов и министри. Тол системата ще стартира от 1 март, но с по-ниски тарифи, предложени от превозвачите. След три месеца - на 1 юни, ако приходите не са очакваните от държавата, таксите за ползване на пътищата от тежкотоварния превоз ще се повишат.

От обхвата на тол системата ще отпаднат и второкласните пътища поне до юни по настояване на превозвачите. Такса ще се плаща само за магистралите и първокласните пътища.

Министър Петя Аврамова обясни след срещата за направения компромис с по-ниските такси и по-малкия обхват: "Имаме спор по това колко ще бъде сумата, която може да се събере от тези тарифи и от тези, които бяха приети вече на МС. Ще видим в реално време кой е прав в спора. Приемаме като отстъпка три месеца да работим с тарифите, които браншовите организации предложиха. Ние сме заложили 450 млн. като приход за 2020 г. Според бранша ние ще постигнем тези приходи с намалената тарифа, която те предлагат".

В понеделник за обществено обсъждане се пуска новата тарифа за таксуване, предложена от бранша. Тогава ще стане ясно точно с колко е редукцията спрямо тарифите на правителството. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи каза:

"За автомагистрала, за най-високия клас - 18 и 11 стотинки".

Така поне за 3 месеца се отлага протестът на бранша, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова:

"Протестът се отлага най-малко за три месеца. Ще видим след това какво ще се случи. Това не означава, че ние не сме винаги в протестна готовност. Ако това, което е поето като ангажимент към нас, не бъде изпълнено, можем да излезем във всеки един момент".

В разговора участваха министрите на финансите и на регионалното развитие Владислав Горанов и Петя Аврамова, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната агенция. На срещата присъстваха представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.

За 13 януари превозвачите бяха обявили национален протест, като фирмите за товарен и автобусен превоз се предвиждаше да преустановят дейността си в над 60 града на страната. Нерегламентираните превози, за които от бранша от години настояват да бъдат инкриминирани, също бяха сред причините за протеста, като към това искане се присъединяват и таксиметровите фирми.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев