АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КСНС ОБСЪЖДА ВЪЗМОЖНИТЕ РИСКОВЕ И ЗАПЛАХИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Президентът Румен Радев
09.01.2020 / 11:52

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от президента Румен Радев заради напрежението между Вашингтон и Техеран.

Участниците в срещата обсъждат възможните рискове и заплахи за националната сигурност на България в условията на усложнената обстановка в Близкия изток.

Ще бъдат изслушани три доклада на службите.

В срещата при президента участват председателят на парламента Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министрите на вътрешните работи и на финансите, началникът на отбраната, ръководителите на специалните служби, както и представители на парламентарните партии.

Вчера премиерът Бойко Борисов припомни официалната българска позиция:

"Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България. Като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции, това е един много, много сложен регион"

Междувременно НАТО премести на безопасно място военнослужещите, сред които и двама български офицери, които участват в обучението на иракските сили за сигурност.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: "Мисията не е прекратена. Тя просто е евакуирана и при вземане на решение, че ситуацията в Ирак е подходяща и при желание от страна на иракското правителство, те могат да се върнат".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев