АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И ЕРДОГАН ОТКРИХА "ТУРСКИ ПОТОК"

 Президентът на Русия Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на - Сърбия Александър Вучич и  премиерът на РБ - Бойко Борисов, на тържествената церемония.
08.01.2020 / 20:06

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - пуснаха газопровода „Турски поток“. Официалната церемония по въвеждане в експлоатация на съоръжението се проведе в конгресния център „Халич“ в Истанбул, съобщава ТАСС. Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на България Бойко Борисов също присъстваха на тържествената церемония.

От руска страна на събитието присъстваха и министърът на енергетиката Александър Новак и изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милър, които направиха презентации преди старта на веригата за доставки на газ. Освен това на участниците в събитието беше показано видео представяне на проекта.

Проектът "Турски поток" е газопровод, който се състои от две линии с капацитет 15,75 млрд. кубически метра газ годишно. Първата линия е предназначена за доставка на руски газ за турските потребители, втората - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари "Газпром" разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария.

Руският газ през газопровода "Турски поток" вече започна да тече към България от 1 януари, а от 5 януари Република Северна Македония и Гърция започнаха да получават руски газ през новата компресорна станция "Странджа-2" в България, посочва ТАСС.

Преди тържествената церемония по откриването на "Турски поток" премиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин, с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и с държавния глава на Сърбия Александър Вучич, съобщава БНР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев