АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗ 2020 ГОДИНА ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ РАБОТИ УСИЛЕНО ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ НА КЛЮЧОВИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ

Сливен
08.01.2020 / 19:48

Кметът Стефан Радев очерта обектите и проектите, върху които ще работи Община Сливен през 2020 година. Това стана на пресконференция на общинското ръководство днес. Един от приоритетите е ремонтът на булевард „Хаджи Димитър“.

„Става дума за периметъра от общината до кръстовището при "Била". Знаете, че това е проект с история през годините като намерения, подготовки, стартирания. Амбицирани сме през 2020 година той да се случи“, каза Радев.

Той посочи, че на 2 януари общината е подписала договор за финансиране с управляващия орган за около 3 милиона лева за кварталите „Сини камъни“, „Дружба“ и „Българка“.

„Това е един проект, за който сме говорили миналата година, за който искахме да ни бъдат предоставени спестените средства от изпълнението на ОП „Региони в растеж“ досега. И това стана. Договорът вече е факт. Предстои да се изберат изпълнители за трите обекта и да започне да се правят работните проекти“, обясни кметът.

Предстои изграждането на велоалеите по проекта за интегриран градски транспорт.

„Вече е факт, че пътят от "Ичеренско шосе" от отбивката за Сотиря през бул. „Панайот Хитов“, „Скобелев“ до кръстовището на „Тернопол“ вече е общинска собственост. Това беше част от републиканска пътна мрежа и повече от година имахме кореспонденция с държавата да ни бъде прехвърлен този булевард, така че да може да реализираме проекта“, коментира Стефан Радев.

Община Сливен кандидатства също по проект „Красива България“ за ремонт на сградата на регионалната библиотека.

„В интерес на истината и миналата година кандидатствахме с този проект. Одобриха ни, но беше късно да се изпълни, защото има условие всичко да се случи в една година. Надявам се тази година да получим одобрение още през зимата“, каза кметът Радев.

Той съобщи също, че общината е подала и последния проект по ОП „Региони в растеж“ за социална инфраструктура за изграждане на два кризисни центъра – за жертви на домашно насилие и център за временно настаняване на бездомни лица.

„Това са основните проекти, по които ще работим през 2020 година. Ще работим и по проекти, които не са свързани с европейско финансиране. Един от тях е цялостен ремонт на детската градина в квартал „Даме Груев“. За този проект правителството ни предостави средствата, които бяха икономисани от предишни процедури – основно кръстовището на "Розова градина" и пробива на улица „Г.С. Раковски“. Заедно, със средства на общината, тази градина, която последна остана в общината без сериозен ремонт, също ще бъде ремонтирана“, добави градоначалникът.

Общината ще работи и за доизграждането на училището в село Тополчане. За целта в края на миналата година правителството отпусна средства в размер на 1,4 милиона лева. Проектът е замразен от повече от 20 години, но е много важно да бъде реализиран с оглед на големия брой ученици в района. Стефан Радев обясни, че там предстои да бъдат актуализирани последните проекти, които са правени във времето и да се избере изпълнител за довършването на недовършения корпус и изграждането на новото строителство, което е предвидено.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев