АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ВЕЧЕ РАБОТИ ПО ПРОЕКТИ, ПРИОРИТЕТНИ ЗА НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД

Стефан Радев
08.01.2020 / 13:22

Община Сливен вече е започнала работата по проекти, свързани с новия програмен период на Европейския съюз. Това стана ясно от думите на кмета Стефан Радев, който днес даде първата пресконференция на общинското ръководство за 2020 година.

„Особеното на тази година е, че сме в началото на подготовката за следващия програмен период за европейските фондове и най-вече за кохезионния. Това е време, в което трябва да се избистри рамката за какво ще могат да кандидатстват общините и ние от своя страна да се подготвим с проекти“, коментира кметът.

Той допълни, че в момента се готви и нов Закон за регионалното развитие, като основните приоритети, заложени в текста, са три.

„Първият е междуобщинското сътрудничество – в новия програмен период все повече ще се набляга на общите проекти между общините, на проекти, които обхващат по-голяма територия от една община и добавят стойност за повече хора. Индустриалните зони също ще бъдат приоритет на държавата, както и иновациите“, посочи Радев.

Той подчерта, че в момента започват процедури за създаване на регионални иновационни центрове. Община Сливен вече участва в едно сдружение, заедно с Техническия университет-Сливен, болница „Хаджи Димитър“ и още няколко организации за създаване на иновационен център в областта на медицината. Утре, 9 януари, ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет за обсъждане на предложение за създаване на сдружение, заедно с филиала на Техническия университет в Ямбол, както и специалисти и преподаватели от филиала в Сливен. Става дума за иновационен център, свързан с безопасност на движението.

„И по трите приоритета Община Сливен работи и към момента. През тази година трябва да ускорим темпото на работа, подготвяйки се за следващия програмен период“, категоричен е Стефан Радев.

Той посочи също, че голямата тема на Европа е екологията. Ще се работи за по-зелени градове, по-зелени държави и по-чиста околна среда. И по това направление Община Сливен вече има подготвени инициативи, които ще се развият в бъдеще.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев