АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОГРЕБВАТ УБИТИЯ ОТ САЩ ИРАНСКИ ГЕНЕРАЛ КАСЕМ СЮЛЕЙМАНИ

Погребална процесия за Сюлеймани и Мухандес в свещения град Наджаф  Снимка: БТА
07.01.2020 / 11:46

В Иран започна погребалната церемония на убития от Съединените щати генерал Касем Сюлеймани - последната фаза от тридневните траурни процесии в редица градове в страната. Хиляди иранци, облечени в черно се събраха в родния град на генерал Солеймани - Керман в югоизточната част на Иран.

Според държавната телевизия вчера в Техеран са се събрали "милиони" за траурната процесия за генерала, считан за втория най-влиятелен човек в страната след аятолах Али Хаменей. Самият Хаменей плака на церемонията в иранската столица, а хората скандираха - „Смърт за Америка“.

Сцените от тридневния траур в Иран напомнят за церемониите след смъртта през 1989 година на основателя на ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.

Анонимен представител на американските власти съобщи, че на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф е отказана виза за Съединените щати за участие в заседание на ООН в Ню Йорк. Според правилата на ООН в сила от 47-ма година Вашингтон е длъжен да осигури достъп за чуждестранните дипломати. В понеделник Зариф публикува в Туитър серия от критики срещу Съединените щати.

„С терористичното покушение срещу един от героите в борбата срещу "Ислямска държава" Съединените щати отприщиха антиамерикански гняв с невиждан мащаб. Краят на зловредното американско присъствие в Западна Азия започна.“

Русия и Китай блокираха изявление на Съвета за сигурност, с което се осъждат атаките срещу американското посолство с аргумента, че в него не е включена и атаката с дрон срещу генерал Касем Сюлеймани. Европейският съюз призова за отваряне на пътя на дипломацията, утре Европейската комисия ще обсъди обстановката в Близкия Изток, а в петък това ще бъде тема и на извънредно заседание на Съвета по външни работи.

Иранският парламент прие закон, който определя американските сили като „терористични“ след убийството на генерал Касем Солеймани. Според закона служителите на Пентагона и свързаните организации, военни, разузнавателни агенти, технически и логистичен персонал ще бъдат считани за съучастници в терористичен акт.

Иранските депутати гласуваха и увеличение с 200 милиона евро на бюджета на силите Кудс, начело на които беше генерал Сюлеймани и които отговарят за операциите зад граница на Иранската революционна гвардия.

Германия обяви, че изтегля своите войници в Ирак, които са част от коалицията за борба с Ислямска държава.

Министърът на отбраната на Съединените щати Марк Еспър заяви, че все още не е взето решение за напускане на Ирак. Изказването му бе направено малко след в разпространено проектописмо на американските военни до иракските власти бе посочено, ще предстои препозициониране на силите на Съединените щати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев