АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СЕ ОБЯВИХА ЗА ДЕЕСКАЛАЦИЯ В ИРАК И ИРАН

Иран
06.01.2020 / 11:18

Лидерите на Германия, Франция и Великобритания призоваха Иран да се откаже от обявеното преди часове отхвърляне на ограниченията от ядреното споразумение от 2015 година за обогатяване на уран. В съвместно изявление германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън приканват Иран да се въздържа от насилствени действия, но в същото време изразяват сериозно безпокойство от отрицателната роля на Иран в региона и по-специално - на силите под ръководството на убития миналата седмица висш ирански генерал Касем Солеймани.

Меркел, Макрон и Джонсън също така изразяват готовност за диалог с всички засегнати страни, за да се намали напрежението и да се възстанови сигурността в региона. В следващите дни френският президент има намерение да разговаря с иранския си колега Хасан Рохани, допълва агенция Ройтерс.

Лидерите на трите европейски страни освен това подчертават ангажимента си за гарантиране на суверенитета и безопасността на Ирак и привързаността си към продължаването на борбата срещу Ислямска държава. Те призовават Ирак да продължи да подкрепя международната коалиция в борбата й срещу терористичната групировка.

Междувременно около 200 души участваха в протест пред посолството на Съединените щати в Брюксел, съобщиха местни медии. Участниците изразиха несъгласие с удара в Багдад, довел до смъртта на иранския генерал Касем Солеймани.

Според представители на протестиращите от фламандско пацифистко движение ударът на Съединените щати е "незаконен, безотговорен и опасен". По техните думи Европа и Белгия трябва да се разграничат и да осъдят действията на Вашингтон. По мнението на протестиращите независимо какъв е бил Солеймани, отстраняването му по този начин не е допустимо. Те отбелязаха, че американският удар е бил предприет без съгласието на властите в Ирак.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев