АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ НА 12 АПРИЛ

Стево Пендаровски (вдясно) връчва мандат за сформиране на служебно правителство на Оливер Спасовски.
03.01.2020 / 19:30

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вдясно) връчва мандат за сформиране на служебно правителство на Оливер Спасовски.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зоран Заев подаде днес оставка като премиер на Северна Македония. Парламентът я гласува, а президентът на страната Стево Пендаровски възложи мандат за сформиране на служебно правителство, което ще управлява до провеждането на предсрочни парламентарни избори на 12 април. До вота се стигна, след като Европейският съюз отказа да даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.

Оставката на премиера Зоран Заев, макар и предизвестена след споразумение на политическите партии за предсрочни парламентарни избори през април, бе посрещната с аплодисменти от опозицията.

Председателят на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски заяви, че „днес е денят, в който Македония и македонският народ се освободиха от най-неспособната, най-корумпираната, най-криминалната власт, която е имала“.

По-късно президентът Стево Пендаровски връчи във вила Водно, резиденцията на държавния глава, мандат за съставяне на преходен кабинет на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз.

„За носител на мандата, който да състави преходно правителство за организиране на парламентарни избори, определям г-н Оливер Спасовски“, каза президентът.

А служебният премиер с основна задача организирането на вота на 12 април обеща:

„Нашата задача ще бъде да направим всичко, за да продължи държавата с напредъка, да направим всичко, за да имаме честни и демократични избори и да дадем възможност на гражданите свободно да вземат решение. Както и всички институции да продължат напред с динамиката, с която работеха и досега, за да има развитие и просперитет за бъдещето на държавата и гражданите на Северна Македония

По-рано Спасовски заяви, че най-голямото му желание е Зоран Заев да се върне бързо на премиерския пост.

В късния следобед парламентът в Скопие започна заседанието си, на което трябва да бъде определен съставът на служебното правителство.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ предложи за вътрешен министър Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, който е завършил Софийския университет, Рашела Мизрахи - за министър на труда и социалната политика, Гордана Димитриевска за заместник-министър на финансите, Цветан Трипуновски за заместник-министър на земеделието и Невенка Стаменковска за заместник-министър на информационното общество и администрацията в служебното правителство.

Служебният кабинет ще управлява 100 дни, до изборите, а залогът е голям - вотът може да доведе до завой в политиката на Скопие и отдалечаване от европейската цел.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев