АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАРИЯ ЗАХАРОВА: СЛЕД УБИЙСТВОТО НА СЮЛЕЙМАНИ СМЕ В НОВА РЕАЛНОСТ!

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова
03.01.2020 / 17:52

САЩ първо извършиха ракетна атака върху летището в Багдад и едва след това поискаха оценка на Съвета за сигурност на ООН за нападението срещу американското посолство в Ирак. Това е върха на цинизма, смята официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава TACC, цитирана от "Фокус".

"Оказва се, че първо е нанесена ракетната атака (…) И чак тогава след това те изискват (оценка на ситуацията), която се разви около посолството (на САЩ в Ирак). Това, разбира се (…) е връх на цинизма", каза тя в свое изказване пред телевизия „Россия-24“.

Захарова припомни, че правната оценка на нападението срещу посолството на САЩ, както и възможните мерки и ответни действия към друга страна във връзка с него са прерогативи на Съвета за сигурност на ООН.

"За осъждането на нападенията срещу посолствата им държавите се обръщат към Съвета за сигурност на ООН. Вашингтон не се обърна към Съвета за сигурност. Това значи, че реакцията на света не ги интересува", подчерта Захарова в свое съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“.

Говорителят на руското външно министерство посочи, че Вашингтон убива представител на правителството на друга държава без правно основание.

"Освен ескалацията на напрежението в региона, което със сигурност ще повлияе на милиони хора, това няма да доведе до нищо", каза още Захарова.

Тя обърна внимание на факта, че през последните пет или шест години САЩ многократно блокираха изявления на председателя на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи нападения срещу посолства на други държави.

Според Захарова ключова в тази ситуация е оценката именно на Ирак, тъй като това е държавата, подложена на ракетен огън от друга страна.

„Действащият министър-председател на Ирак Адел Абдул Махди счита въздушния удар на летището в Багдад, който уби заместник-началника на иракската шиитска милиция Абу Махди ал Мухандис, като акт на агресия срещу неговата страна“, припомни говорителят на външното министерство.

Захарова отбеляза, че убийството на Сюлеймани е проява на нова реалност, при която убийството на длъжностно лице без никакво правно основание е възможно.

"Трябва също да добавя, че днес сме изправени пред проявление на нова реалност. А именно, унищожаването на представител на правителството на суверенна държава, длъжностно лице, без (…) каквото и да е правно основание. Това е изключително важно обстоятелство", каза тя.

Дипломатът също не изключи, че темата за удара на САЩ върху летището в Багдад ще бъде обсъдена в Съвета за сигурност на ООН.

"Разбира се, тази тема мисля, че ще бъде обсъдена днес (3 януари) в Ню Йорк. Форматът, според мен, все още се разработва", добави Захарова.

Тя изрази увереност, че тази тема ще бъде разгледана от международните организации, отделните държави и политиците.

„И, разбира се, това няма да бъде заобиколено в ООН“, добави представителят на руското външно министерство

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев