АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ОТПАДЪЦИ ОТ ИТАЛИЯ, ДЕПОНИРАНИ В ПЛЕВЕН

Oкръжният прокурор на Плевен Ваня Савова и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов
02.01.2020 / 19:43

Сигнал за депонирани отпадъци на територията на Плевен проверява Окръжна прокуратура. Това обявиха днес на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Сигналът е постъпил в навечерието на Нова година като проверка дали отпадъците се съхраняват в съответствие със закона ред на една площадка с депониран боклук е извършена на 30 декември вечерта.

Към момента е образувано досъдебно производство, за да може фактите да бъдат установени в съответния със закона ред със средствата на Наказателно-процесуалния кодекс и да бъде преценено дали е на лице основание за търсене на наказателна отговорност. Разследването вече продължава почти два дни като са извършени оглед на местопроизшествието, разпит на лицата, които имат отношение към вноса и съхранението на боклук, изземване на необходимата документация от РИОСВ – Плевен. В утрешния ден предстои анализ на събраните доказателства и планиране на бъдещите действия, обясни прокурор Савова.

Разследването трябва да установи дали има нарушения на изискванията за съхранение на отпадъците и дали това представлява опасност за живота на гражданите. Към момента имаме достатъчно основания да смятаме, че са нарушени изискванията по съхранение и преработка, но засега нямаме доказателства, че има опасност. Затова пък имаме основание да смятаме, че някои длъжности лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите. Към този момент обаче това са само предположения и се извършват процесуални действия за установяване на елементите и на такова деяние, подчерта прокурор Савова. Тя добави, че проверката е свързана с „Феникс Плевен“ ЕООД, както и с други фирми, представлявани от същия собственик.

Депонираните отпадъци в голямата си част са внос от Италия, като са пристигнали по море в България и оттам до Плевен. Става въпрос за 9000 тона. По документи отпадъците би трябвало да са безопасни за здравето на хората – пластмаса, дърво, метал, хартия като целта е те да бъдат преработени и да сe получат пластмасови гранули. На място на площадката в Плевен обаче не е установен процес по преработка на отпадъците. Възможно е, коментираха днес на пресконференцията в Окръжна прокуратура, в хода на разследването да бъдат установени още площадки за депониране на отпадъци, които също ще бъдат проверени. Предстои да бъде направен и анализ на съхранявания боклук в Плевен като по тази причина площадката към момента е затворена и се охранява от полицията.

Всички гранично-пропускателни пунктове в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите, с които с транспортират отпадъците и е пуснато разпоредително писмо към полицейските служители в страната при проверки по пътищата и при най-малкото съмнение да бъдат извиквани компетентните власти от РИОСВ, обясни комисар Ивайло Иванов.

Взети са и всички предохранителни мерки за недопускане на внос на още отпадъци от същото лице, докато не се установи дали то има необходимия капацитет за преработка и за съхранение. До момента е ясно, че за срока, за който му е издадено разрешението – 1 година, то е следвало да ги преработи и реализира по някакъв начин, което не е станало, добави прокурор Ваня Савова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев