АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИК- СЛИВЕН УСПОКОИ: НЯМА ДА ИМА ВОДЕН РЕЖИМ

Язовир Асеновец  Снимка:Даниел Рундев
02.01.2020 / 14:46

Снимки и видеа на пресъхналия язовир "Асеновец" стреснаха сливналии в социалната мрежа и провокираха коментари, че най-късно през март ги чака съдбата на перничани.

Особено шокиращо е въздействието на снимка на язовира преди и паралела със сегашното ниво на водата, документирани от Даниел Рундев. Хората се възмущават от пустинния пейзаж, обвиняват държавата в безхаберие и в същото време си "честитят" новите цени на водата от 1 януари, обявени от местното водоснабдително дружество. От вчера водата за битовите потребители струва 2,77 лв. за кубик, което е повишение с 15 стотинки.

Директорът на ВиК-Сливен обаче коментира, че фотосите са тенденциозни.

"Гледам снимките, те са некоректни, снимано е от опашката на язовира, а по-нагоре е водното езеро. До воден режим няма да се стигне. До май месец няма никакъв проблем", заяви за DarikNews шефът на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев.

Той лично е бил предиобед в първия работен ден на инспекция на язовира и уточни, че над 500 м надморска височина, над водосбора, в момента има много хубав сняг, който напролет ще се стопи и ще възстанови нивото на язовирните води.

"Язовир "Асеновец" е пълен на 1/3, което означава, че имаме достатъчно вода, за да изчакаме снежните пролетни води, които попълват обема. И тъй като тази година започна с малък приток, сме включили и алтернативно водоснабдяване, то е включено още от началото на 2019 г., за да можем да пестим водата в язовира", обясни инженерът. Според него водоснабдителните системи са обезпечени, всеки кладенец има резервна помпа.

Водоснабдяването на сливналии в момента се осигурява наполовина от язовира и наполовина от помпените станции. По думите на инж. Рашев градът ще изкара с вода до май месец, когато се очаква "Асеновец" да се попълни от пролетното снеготопене.

Язовирът се намира високо в планината и се попълва от река Въгленска, която после се слива с Беленска река.

"Ако дори снежинка или капка не падне, има как помпените станции да поемат алтернативното водоснабдяване", гарантира още шефът на ВиК-Сливен.

Инж. Рашев обаче твърди, че почти винаги по това време на годината е такова състоянието на язовирното ниво с малки изключения. А след това от януари до май водоемът вдига нивото си, за да започне след това отново да спада.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/panika-v-sliven-zaradi-presyhnaliia-iaz.-asenovec-vik-uspokoi-niama-da-ima-voden-rezhim-2204922

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев