АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГЕОРГИ РАЧЕВ: НЕ СЕ ВИЖДАТ СЕРИОЗНИ СНЕГОВАЛЕЖИ ДО СРЕДАТА НА ЯНУАРИ

проф. Георги Рачев
31.12.2019 / 10:27

"Застудяването ще е краткотрайно - днес и утре, а после около Йордановден и Ивановден, когато ще вали и сняг. Поне до средата на януари не се виждат сериозни снеговалежи". Това каза пред БНР климатологът проф. Георги Рачев.

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" той коментира и чистотата на въздуха в София:

"Софиянци днес дишат доста по-чист въздух от това, което е било преди 20-30 години. Първо, защото изчезна "Кремиковци". Второ, защото има наченки на гражданско общество - хората са недоволни от всяко едно управление, така трябва да бъде. Гражданите дори не разчитат на институциите, а правят, макар и елементарни, изследвания за чистотата на въздуха. Ние се борим за по-чист въздух". Той уточни, че преди години никой не се е интересувал какво има във въздуха.

Според климатолога природната вода - от дъжд и сняг - засега не се очертава.

"От август месец преживяваме в доста по-топло и по-сухо време", посочи проф. Рачев.

"Не е възможно в 21 век да разполагате с язовир като "Студена" и 100 хиляди души да са без вода. Това е едногодишен изравнител, т.е. язовирът е трябвало да бъде пълен поне 5 пъти повече, както е било в предишните години", категоричен беше той. Не е проблемът в природата, добави климатологът и уточни, че една трета от населението на страната живее на постоянен или временен на воден режим, а половината от българите нямат канализация.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев