АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАНОВДЕН Е - ПОЧИТАМЕ ПЪРВИЯ МЪЧЕНИК НА ВЯРАТА

Свети Стефан - първият мъченик за християнската вяра
27.12.2019 / 00:23

На 27 декември честваме паметта на свети Стефан - първия мъченик за християнската вяра и първи служител (архидякон) във формиращата се Йерусалимска църковна община.

В нея са влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Хора от различни страни и народи получавали храна.

Юдейските началници започнали силно да се тревожат и да взимат строги мерки против апостолите, които помагали на народа и проповядвали. Те ги наказали, затваряли ги в тъмница, забранявали им да проповядват, възбуждали срещу тях народа, наричайки ги разорители на Мойсеевия закон. Те оклеветили архидякон Стефан и го пребили с камъни.

През 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

На същия ден се празнува паметта на св. Теодор Начертани, който заедно с брата си Теофан пострадал от иконоборците през Х век.

На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка, както и производните им - Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Мъжете с името Стефан, които са с постоянен адрес в община Сливен са 1664. От тях 1391 са от града. 693 дами с постоянен адрес в общината носят името Стефка, от които 567 живеят в града. Стефана се казват 40 жени от общината. 25 от тях са с постоянен адрес в град Сливен. Стефания се казват 49 дами, като 39 от тях живеят в града. Господата, носещи името Стефко и Стефчо са съответно 58 и 18 с постоянен адрес в общината. Сред имениците на 27 декември се нареждат още Стоян и Стоянка. 1668 мъже са с името Стоян от община Сливен, от тях 1120 са с постоянен адрес в града. 956 жени се казват Стоянка в общината, 632 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Общо 43 са дамите, които дами носят името Стояна. От тях 33 живеят в града.

Честит празник!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев