АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАТРИАРХ НЕОФИТ: С РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ЗАПОЧВА ЕПОХА НА СВЕТЛИНАТА И НАДЕЖДАТА

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит
25.12.2019 / 13:05

С Рождество Христово за изстрадалия и потънал в грях свят започва нова епоха: епоха на светлината и надеждата, епоха на Божието присъствие сред човеците, в която ние вече не сме сами, защото с нас е Бог.

Това каза в синодално послание по случай Рождество Христово Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който оглави тържествената света Литургия по повод празника в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. На тържественото богослужение присъства и президентът Румен Радев.

„В тази епоха живеем и ние днес. И затова той очаква да бъдем верни негови чада, изповедници и свидетели в нашия свят, съвременни негови апостоли и носители на тази божествена светлина, която със своето въплъщение той донесе за всички“, добави още патриархът.

„Бог става човек, за да може човекът да стане Бог, казва през четвъртото столетие дивният отец на църквата „Свети Атанасий Велики". Нека в нощта на Рождеството ние всички, които сме Христови, да сторим място на раждащия се заради нас и заради нашето спасение Божествен младенец като отворим за него нашите домове и нашите сърца. Нека не само със слово, а и с дела на милосърдие да покажем принадлежността си към неговата свята църква, като според силите и възможностите си се погрижим след нас да няма вече страдащи и нуждаещи се, гладни и жадни: не само за храна и питие, а и за топла дума и най-елементарно човешко внимание", добави още той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев