АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН ОФИЦИАЛНО ОТКРИ ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАФИК ПО МОСТА, СВЪРЗВАЩ РУСИЯ С КРИМСКИЯ ПОЛУОСТРОВ

Президентът на Русия Владимир Путин пусна движението на пътнически влакове по железопътната част на Кримския мост, лично премина по моста в кабината на локомотив
23.12.2019 / 17:32

Руски влак за Крим потегли от жп гара "Московски" в Санкт Петербург в понеделник и ще пристигне на полуострова през Кримския мост в сутрешните часове на сряда, 25 декември.

Руският президент Владимир Путин участва в церемонията, като официално откри железопътния трафик по моста, свързващ континентална Русия с Кримския полуостров.

Путин пристигна с първия влак от град Керч на Кримския полуостров до континенталния град Таман и на практика откри движението по 19-километровия мост - най-дългия мост в Европа.

Кримският мост, през който ще пътува влакът, е най-дългият мост, който Русия някога е изграждала и се счита за един от най-дългите мостове в Европа. Мостът беше официално открит за движение на автомобили на 15 май 2018 година, като се очаква цялостните строителни работи да приключат до юни 2020 година.

Проектът на стойност 3,6 милиарда долара има за цел да укрепи връзките между Русия и Крим, като засили товарния транспорт и увеличи потока от туристи.

Путин поздрави строителните работници, осъществили проекта. "Вие показахте, че можем да изпълняваме такива мащабни проекти въз основа на собствената си технологична база. Това вдъхва у всеки у нас увереност, че можем да осъществяваме и други такива проекти в бъдеще и непременно ще го направим", каза държавният глава.

Такива инфраструктурни обекти като този грандиозен мост, който вие построихте, ще влияят на цялата икономика, отбеляза той и изтъкна, че днес железопътното движение не се открива, а се възстановява.

Движението на автомобили по паралелен мост през Керченския проток между Черно и Азовско море беше открито през май 2018 г.

Крим се присъедени към Русия през март 2014 година след преврата в Украйна след референдум.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев