АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПОДКРЕПИ БРЕКЗИТ ЗАКОНОПРОЕКТА НА БОРИС ДЖОНСЪН

 Камарата на общините гласува законопроекта за Брекзит на Борис Джонсън
20.12.2019 / 17:50

Камара на общините на Обединеното кралство гласува на второ четене в подкрепа на законопроекта на премиера Борис Джонсън за Споразумението за оттегляне на Европейския съюз, като 358 депутати подкрепиха Брекзит законопроекта, а 234 се обявиха против.

Според публикувания в четвъртък променен вариант на законопроекта за Брекзит, британският парламент няма да има право да поиска евентуалното удължаване на т.нар. "преходен период" за преговори с Европейския съюз след настоящата крайната дата на 31-ви декември 2020-а година.

Днешното успешно гласуване представлява първа стъпка към изпълнение на предизборното обещание на Борис Джонсън да осигури излизането на Великобритания от Европейския съюз в края на януари 2020 година.

Сега Споразумението за оттегляне от ЕС ще премине към етап на обсъждане в комисиите, последван от така наречения етап на доклад и след това ще бъде изпратен обратно на Камарата на общините за трето четене и окончателно гласуване, преди да бъде предаден за гласуване от Камарата на лордовете. След това се предвижда Брекзит споразумението да се превърне в закон чрез получаване на кралско съгласие от кралица Елизабет Втора.

Законопроектът ще трябва да бъде приет от британските законодатели преди 29-ви януари догодина, за да може Европейският съюз да ратифицира това Брекзит споразумение преди крайния срок за излизане на Великобритания от единния блок на 31-ви януари.

От своя страна Европейската комисия заяви, че следи процеса на ратифициране в Обединеното кралство на законопроекта за Брекзит споразумението и добави, че Европейският съюз е готов да предприеме "официални стъпки" за одобряване на сделката.

"Ние отчитаме гласуването в Камарата на общините. Ще следим внимателно процеса по ратифициране в Обединеното кралство. Готови сме да предприемем официалните стъпки за сключване на споразумението и от страна на ЕС", отбеляза говорител на Комисията.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев