АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТЛОЖИХА С 6 МЕСЕЦА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ

Народно събрание
20.12.2019 / 12:27

Законът за социалните услуги бе отложен с шест месеца и ще влезе в сила от първи юли 2020 година. „За“ гласуваха 149 народни представители, четири - „против“ и 10 – „въздържал се“.

Гласуването бе предшествано от тежък дебат в парламента дали за това да бъде отложен, или отхвърлен.

Павел Шопов от “Атака“ настоя той да не се приема:

"До този момент не е имало толкова порочен, толкова грешен и толкова неподлежащ на каквито и да е поправки закон още преди началото на неговото действие, разберете това. Тук става въпрос по чисто тривиален начин отново за промяна в 29 други закона. Те също са увредени, защото от този закон така, както е приет, тръгва заразата“.

Депутатите от "Обединени патриоти" предложиха отлагане с шест месеца.

Александър Сиди посочи защо:

"Явно, че някои неправителствени организации очакват финансиране и съответно с отлагането за тези шест месеца бихме могли да нарушим техния финансов интерес, но за нас в тази зала това не е важно, важно е мнението на българските граждани, важно е да успеем да успокоим българските граждани, че това, което сме направили, наистина има смисъл. Защото този закон има смисъл, но да, трябва да бъдат прецизирани текстовете и шест месеца според мен и според нас като вносители е достатъчен срок, за да можем да променим това".

От “ВОЛЯ“ настояха Законът да бъде отложен с една година.

БСП е на мнение за сериозен дебат, защото срещу промените има протести от мащабен характер.

Кристиан Вигенин коментира:

"Искаме ясно дефиниране на специфичния национален модел за защита на децата. От години се налага чужд на българското общество модел, който разглежда детето просто като индивид, а не като неразделна част от семейството. Най-добрата и първа грижа за детето в риск е не то да бъде иззето или изолирано от семейството, което често го травмира тежко, а основните усилия да бъдат насочени към подкрепа на семейството, за да се справи с трудностите и проблемите".

ДПС подкрепя Закона. Хасан Адемов поясни, че са налице много митологеми около фаворизирането на неправителствените организации:

"Това, което обаче се променя, е засилване на контрола. Нова агенция за качеството на социалните услуги, лицензионен режим за абсолютно всички, в това число и за тези, които са регистрирани в други държави от ЕС и европейското икономическо пространство. Държавният бюджет, в това число и държавният бюджет за 2020 година, не финансира пряко неправителствените организации“.

В последния ден преди коледната си ваканция депутатите обсъдиха на първо четене четири различни законопроекта, в които е заложено отлагане или отмяна на Закона за социалните услуги.

Другите три законопроекта, включени в дневния ред, бяха на "Воля", на независими депутати от "Атака" и на независимия депутат Ангел Исаев.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев