АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ДЕТСКАТА БОЛНИЦА В СОФИЯ ЩЕ ЗАРАБОТИ ОТ 20 ЯНУАРИ

Кирил Ананиев
19.12.2019 / 11:04

Интензивното отделение в Специализираната детска болница в София ще заработи от 20 януари, съобщи в днес в рамките на парламентарно изслушване министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Детската болница спря спешния прием заради липса на достатъчно специалисти. Педиатри и анестезиолози напуснаха лечебното заведение след случая с починалото 3-годишно дете. Министър Ананиев уточни, че в момента се набират кадри и текат ремонтни дейности:

„В момента се водят преговори за двама анестезиолози, които трябва да осигурят екипа, който трябва да работи, за да функционира интензивният сектор. Така че до 20 януари, когато ще приключи ремонтът, и на 20 януари, считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност“.

Министър Ананиев заяви още, че в Националния рамков договор ще залегнат праговете за възнаграждения на различните медицински специалисти. Целта е да се гарантира сигурност при формирането на разходите за заплати. Документът трябва да бъде подписан от Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз в понеделник:

„Предвижда ниво за разходите за персонал в рамките на общите приходи, които получава лечебното заведение и след това има съотношение между това, което ще получава лекарят, професионалистът по здравни грижи и санитарят. Така че това дава една предварителна сигурност, предвидимост, при формирането на разходите за персонал в лечебните заведения“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев