АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДВАМА МЛАДИ УЧЕНИ СИ ПОДЕЛЯТ ГОЛЯМАТА НАГРАДА В КОНКУРСА „ПРЕДПРИЕМАЧИ В НАУКАТА“ ОТ 30 000 ЛЕВА

д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов
18.12.2019 / 19:27

Днес фондация „Карол Знание“ обяви, че двама млади учени си поделят голямата награда в конкурса „Предприемачи в науката“. Това са д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов с проектите им – за батерия магнезий-въздух и за изграждането на планетариум в София. Победителите участваха във второто издание на обучението „Предприемачи в науката“, след което се включиха в конкурса в конкуренция с още 12 млади учени за стипендията от 30 000 лева.

Тази година фондация „Карол Знание“ реши, да подели наградата между д-р Илиян Попов и инж. Недислав Веселинов заради прекрасното им представяне и отличните им проекти.

Д-р Илиян Попов е гл. асистент в Институт по Електрохимия и Енергийни Системи „ Акад. Евгени Будевски“ към БАН. Неговият проект е Екологична батерия Магнезий-Въздух за индустриално приложение. По време на конкурса показа работещ прототип на батерията, която използва за производство на електроенергия солена вода, въздух и евтин, биологично безопасен метал – Магнезий. Прототипът се разработва с индустриална цел – приложение в електрически морски/речен транспорт.

Инж. Недислав Веселинов е докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В конкурса той представи Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“ с целия екип, създал първия български авиационен симулатор – „ФОТОНИКА“. Симулаторът работи, използва се за забавление и обучения. Намира се в Руски Културно-Информационен Център. Проектът, който ще бъде финансиран със средствата от наградата е Планетариум в София.

https://mediabricks.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев