АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ С УКАЗ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЦАЦАРОВ КАТО ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Президентът Румен Радев
16.12.2019 / 17:55

Президентският указ за освобождаване на Сотир Цацаров като главен прокурор е подписан. Той ще бъде публикуван утре в "Държавен вестник", а в сряда сутринта Иван Гешев ще положи клетва като следващ обвинител номер едно.

Цацаров поиска да бъде освободен като главен прокурор заради избора му за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) миналата сряда. Тогава за него гласуваха представители на всички парламентарно представени групи, включително и "Воля", издигнала алтернативен кандидат за поста - депутата Симеон Найденов.

Вотът за вече бившия главен прокурор раздели социалистите, половината от които избраха да гласуват по съвест, а не според партийното решение - "против" Цацаров. Така той получи т.нар. конституционна подкрепа. Освен указа за предсрочното му освобождаване, в утрешния брой на Държавен вестник ще бъде публикувано и решението на Народното събрание за избирането на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

В късния следобед Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава по молбата на Цацаров да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратурата, а най - вероятно в сряда - да бъде освободен от съдебната система, за да поеме Антикорупционната комисия. Докато е там, магистратското му място ще се пази.

Румен Радев започва консултации за промени в конституцията

В седмицата, в която Иван Гешев ще смени Сотир Цацаров, а Цацаров пък ще довърши мандата на Пламен Георгиев, президентът Румен Радев започва консултации за промени в Конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор и мястото на държавното обвинение в съдебната система.

Първата подготвителна среща на държавния глава ще се проведе утре с Правния съвет към президента и с представители на академичната общност, а на 19 декември той ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев