АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП РЕШАВА ЗА НАКАЗАНИЯ НА ДЕПУТАТИТЕ, ПОДКРЕПИЛИ ЦАЦАРОВ ЗА ШЕФ НА КПКОНПИ

БСП
14.12.2019 / 12:55

Започна заседанието на Националния съвет на БСП, на което се решава дали ще има наказания за 27-те депутати, подкрепили кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия въпреки решението на парламентарната група за вот „против“.

Пленумът на БСП обсъжда и правилата, по което идната пролет ще се проведе първият пряк избор за председател на партията. Досега лидерът на БСП се избира от Конгреса.

Пред журналисти Борислав Гуцанов от Националния съвет на БСП изрази очакване за напрегнат пленум:

„Мисля, че не трябваше да има пряк избор. А за самите правила мисля, че националният съвет ще ги промени по начин, по който да има максимално честен избор на председател“, заяви Гуцанов. Той е един от 50-тината членове на БСП, поискали оставката на Корнелия Нинова заради резултатите от местните избори.

За наказания на депутати се решава, след като през седмицата в декларация на ръководството на парламентарната група бе заявено, че този, който не се е съобразил с него във връзка с гласуването за председател на КПКОНПИ носи своята лична отговорност.

При дебатите в пленарната зала лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има решение депутатите социалисти да не подкрепят нито една от двете номинации. В последствие обаче при вота 27 души бяха зад Цацаров.

В последната декларацията се посочва, че в правилника на парламента се предвижда възможност народните представители, които имат различно от групата си мнение да го изразят в рамките на три минути. Никой от гласувалите за Сотир Цацаров не е направил публично това.

Парламентарната група на БСП за България има политическо решение за неподкрепа, се подчертава в текста.

Част от гласувалите „за“ коментираха, че не очакват санкции, а дали има разцепление в групата ще проличи след време. Не можело да се говори и за бламиране на лидера Корнелия Нинова, а за пукнатини, а въпросът за личната отговорност ще носи пред избирателите.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев