АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗВОДИЕТО В ПЕРНИК: ИМА ДАННИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник
13.12.2019 / 20:44

Предварителната проверка на прокуратурата в Перник е установила данни за безстопанственост от страна на длъжностни лица в две министерства - регионалното и екоминистерството. Материалите са изпратени в специализираната прокуратура, която трябва да прецени дали да започне разследване и повдигне обвинения, съобщи БНТ.

"През цялата година никъде от министерствата не посочиха какви мерки са взели, тъй като от януари до ноември водата в язовира очевидно намалява и то видимо. Това все пак е язовир, не е някакъв скрит извор, където да не се знае и не са предприети никакви мерки, поне такива не са ни посочени", каза Николай Цветков, говорител на Окръжна прокуратура Перник.

Според Закона за водите в подобни ситуации е задължително да се подава вода за битови нужди, а за промишлени да се ограничи или спре. Според прокуратурата именно подаването на вода за промишлеността е трябвало да спре най-късно през месец юни, но това не е направено до ноември. Установено е още, че без причина е имало контролирано изпускане. Заключението на прокуратурата - така е проявена безстопанственост, от която са настъпили сериозни вреди и дори е застрашено здравето на хората.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова отговори, че не е виждала постановлението на прокуратурата и затова не може да коментира.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отказа коментар с мотив, че ще изчака становището на специализираната прокуратура.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев