АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСЪДИХА ФЕРМЕР, УКРИЛ 6 ОВЦЕ ОТ ЕВРОФОНД

Овце
13.12.2019 / 09:35

Фермер получи условна присъда за това, че укрил 6 овце от еврофонд, от който получил финансиране за малко стопанство. Решението е на Окръжния съд в Шумен и подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Дончо Д. притежавал и обработвал земеделска земя. Доходите от земеделската му дейност обаче не били достатъчни да издържа семейството си. Научил, че може да кандидатства за средства от еврофондовете, които да подпомогнат дейността на малкото му стопанство.

В документите за кандидатстването той „пропуснал“ да посочи, че отглежда и шест овце. При посочването на този факт икономическият размер на стопанството му би надхвърлил сумата от 7999 евро, което е горната граница на стопанствата, които можело да бъдат подпомогнати по европейската програма.

С това нарушил задължението си да представи верни сведения в заявлението, относно действителното наличие на животни, явяващо се изискване за кандидата.

Така чрез предоставените неверни сведения успял да получи левовата равностойност на 10 000 евро, от които над 16 000 лева са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и близо 3000 лева от националния бюджет на България.

Затова фермерът е наказан с 6 месеца лишаване от свобода, с отложено изпълнение за срок от 3 години.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев