АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛ НА ИЗСЛУШВАНЕТО ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА НА СЪВЕТ "ОБЩИ ВЪПРОСИ"

Тюти Тупурайнен
11.12.2019 / 08:08

Скандал беляза вчерашното изслушване, посветено на върховенството на закона на Съвет "Общи въпроси".

Всичко тръгна от туита на унгарския държавен секретар по международните комуникации и връзки Золтан Ковач по време на закрито заседание.

Той скандализира участниците в Съвета със снимка, на която се виждат милиардера Джордж Сорос и еврокомисаря за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова. Под нея Ковач е написал: „Ето как работи оркестърът на Сорос, ако някой е имал съмнение досега“, като очевидно се визират участниците в изслушването.

Това ядоса министъра по европейските въпроси на Финландия Тюти Тупурайнен, която поиска писмено обяснение от унгарската делегация:

„Министрите провеждахме конфиденциална дискусия по чувствителна тема. И тези дискусии трябва да бъдат закрити според договорите. Така че става дума за нещо наистина сериозно. Затова поисках от цялата делегация писмено обяснение по случая, което да бъде изпратено по необходимия начин. Някои от колегите ми бяха крайно шокирани, а всички ние - много разочаровани“.

Тупурайнен подчерта, че според доклад на Европейската комисия, ситуацията с върховенството на закона в Унгария и Полша не само не се е подобрила, но и се е влошила и затова процедурата по чл. 7 трябва да продължи.

Тя изрази оптимизъм, че европейските лидери ще включат в следващата многогодишна финансова рамка обвързването на върховенството на закона с отпускането на средства по еврофондовете.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев