АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КПКОНПИ

Народно събрание
11.12.2019 / 07:56

Народното събрание ще гласува кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество

Главният прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за шеф на КПКОНПИ. Той беше издигнат от ГЕРБ и Обединени патриоти на 19 ноември. А партията на Веселин Марешки „Воля -Българските родолюбци“ номинира юриста Симеон Найденов. Двамата кандидати вече бяха изслушани от ресорната комисия към парламента миналата седмица.

Настоящият Обвинител Номер 1 открои, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия. Само 7% от служителите се занимават пряко с противодействие на корупцията. При всички случай броят на служителите трябва да се увеличи, защитава тезата си Цацаров.

Според него Дирекция „Антикорупция“ трябва да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната. Едно от предложенията на Сотир Цацаров е създаване на Консултативен съвет към антикорупционната комисия с утвърдени юристи и учени, които да работят по законопроектите на изпълнителната власт.

Другият кандидат Симеон Найденов предлага разширяване на сградния фонд, преразглеждане на изискванията за попълването на данъчните декларации за имуществени интереси. Той заяви, че е бил от двете страни на бариерата - и като обвинител, и като защитник, като според него този опит ще му бъде от полза, за да ръководи безкомпромисно комисията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев