АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАРАЯНЧЕВА: НС МОЖЕ ДА ОБСЪДИ ПРЕДИ ВАКАНЦИЯТА КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ

Цвета Караянчева
10.12.2019 / 14:20

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева допусна възможността още преди коледната ваканция парламентът да разгледа предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова горенето на отпадъци да бъде криминализирано.

"Мисля, че има смисъл в това, защото предвид на мръсния въздух, който има по градовете, ще трябва да се вземе отношение в тази посока. По правилник имаме възможност по много бърза писта да го прокараме до началото на коледната ваканция", заяви Караянчева пред журналисти.

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да внесе днес следобед предложението за промени в Наказателния кодекс, свързани с нерегламентираното изгаряне на отпадъци.

За изминалото денонощие официалните данни на Столична община показват превишение на нормата от 50 микрограма на кубичен метър при 5 от шестте измервателни станции в столицата. Замърсяване не отчитат единствено уредите на станция "Копитото" на Витоша. Най-високи стойности на замърсяване са отчетени от станцията в квартал "Младост".

Днес буферните паркинги към метрото работят безплатно - част от мерките, които столична община е предприела за справяне с мръсния въздух. От ЦГМ уточниха, че общината има готовност да въведе т. н. "зелен билет", ако е необходимо.

Общината започва извънредни проверки на промишлени транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, както и на строителни обекти, генериращи замърсяване. Гражданите, които използват твърдо битово гориво, са призовани да преминат към по-екологичен начин на отопление.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев