АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТИ ДЕН НА СТАЧКИ ВЪВ ФРАНЦИЯ, МЕТРОТО В ПАРИЖ Е БЛОКИРАНО

Пети ден продължава стачката срещу пенсионните реформи, която парализира транспортните услуги във Франция
09.12.2019 / 21:25

Франция остава блокирана от продължаваща стачка на обществения транспорт, която е част от проведената на 5 декември обща стачка против замислената от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа. Организатори на протеста са левите синдикати начело с мощната Обща конфедерация на труда (CGT). Те са обявили и за утре, 10 декември, нова обща стачка.

Пети ден продължава стачката срещу пенсионните реформи, която парализира транспортните услуги във Франция. В началото на работния ден по шосетата в подстъпите към Париж се образуваха автомобилни задръствания, достигащи до 600 километра. Същото се очаква да се получи и в края на деня.

Метрото в Париж е почти напълно спряно, както и високоскоростните междуградски влакови линии. 1/4 от вътрешните полети на "Еър Франс" в утрешния ден са отменени. Правителството се срещна с лидери на синдикатите преди оповестяването на конкретните планове за промени в пенсионната система в сряда. Към този момент профсъюзите не възнамеряват спират с протестите, докато властите на президентът Еманюел Макрон не изоставят плановете за реформа.

Синдикатите организатори на протеста демонстрират твърдост в настояването си за отхвърляне на реформата. Правителството засега също не отстъпва от намеренията си.

Утре предстои демонстрация на учителите.

Според проучване на изданието "Журнал дю Диманш" 53 процента от французите подкрепят протестите. Пред същото издание премиерът Едуард Филип заяви, че ако сериозна и прогресивна реформа не бъде осъществена сега, на следващ етап тя ще бъде - цитирам "брутална".

Пенсионната възраст в страната е 62 години и е една от най-ниските в Европейския съюз. Недоволните се притесняват, че с въвеждането на единна точкова система на пенсиониране, каквото иска правителството, в много случаи възрастта ще се увеличи, а плащанията ще се намалят.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев