АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВО ХРИСТОВ: АГРОСУБСИДИИТЕ ДА БЪДАТ ОБВЪРЗАНИ С ГАРАНТИРАНЕТО НА ПРАВАТА НА РАБОТНИЦИТЕ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО

Иво Христов
05.12.2019 / 12:05

„Проучването е изключително полезно. Голяма част от тревожните тенденции са очертани. Български регион не е изследван като казус, въпреки че притеснителната тенденция на концентрация на земя е много сериозен въпрос, който има негативни отражения върху създаването на работни места в селските райони.“ Това коментира българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, на което бе представено проучване на тема „Заетост в селското стопанство в ЕС: настоящи предизвикателства и бъдещи перспективи“.

В разработката място намира и проблемът с експлоатация на работници от България и Румъния в Италия.

„Намирам за изключително важно предложението на авторите да се търси обвързване на субсидиите с това да се дадат, гарантират и спазват правата на работещите в сектор „Земеделие“. Проблемът засяга недекларирания, нерегламентирания и нелегалния труд. Освен граждани на трети страни, жертва на експлоатация са и граждани на държави членки. Ако не бъде законово обвързано предоставянето на субсидии за селско стопанство със социално отговорното поведение, мисля, че рискуваме ОСП да бъде опорочена“, каза още Христов.

По думите му, по време на преговорите по трите досиета на ОСП, този въпрос е бил поставен под формата на предложения за изменение.

„За съжаление, колегите от предния мандат не са защитили тази кауза. Надявам се, че сегашната ни комисия ще преразгледа тази позиция и ще добавим и този важен аспект в пакета с позицията на Европейския парламент относно ОСП“, добави българският евродепутат.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев