АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ОБСЪЖДАНЕТО И ГЛАСУВАНЕТО НА БЮДЖЕТ 2020

Владислав Горанов с проектобюджета за 2020 година
05.12.2019 / 11:47

С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през следващата година. Това записаха депутатите при второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Общо за сектора са предвидени близо 5 милиарда лева, но те са разпределени не само в приетия вече бюджет на ресорното министерство, а и в средствата за общините и други институции, които предстои да бъдат гласувани.

По време на обсъжданията в пленарната зала от опозицията изтъкнаха, че увеличението на учителските заплати не се усеща от всички преподаватели. Веска Ненчева от БСП заяви от парламентарната трибуна:

"Много средства в образованието - резултатите обаче са плачевни, за съжаление".

След края на дебатите просветният министър Красимир Вълчев отговори на критиките, че "наливането" на средства в образованието не дава качествени резултати:

"Това е все едно да кажем - ще поливаме това дърво, което даде добри плодове. Тук логиката е обратната - първо, трябва да полеем, и тогава да чакаме плодове".

"Има увеличение от 14,5 процента на разходите за образование, до 4,813 млрд. лева, което е 3,8 % от БВП за 2020 година", посочи Таня Петрова от ГЕРБ.

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто.

Бюджетните заплати ще бъдат увеличени догодина с 10%, ако бъдат одобрени бюджетните текстове, които се разглеждат днес на второ четене в пленарната зала. Обезщетенията за отглеждане на деца за бедните семейства и за хората с увреждания също са част от финансовата рамка за 2020 година. Очаква се те да останат на тазгодишните си нива, както вчера се случи с майчинството през втората година - 380 лева, въпреки аргументите на опозицията.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, посочват управляващите.

Най-спорните текстове са в преходните и заключителни разпоредби

Спорните текстове за регламентацията на местата за краткосрочно отдаване под наем и изненадващото решение за видеонаблюдение във всички акцизни складове също предстои да бъдат разгледани днес в пленарната зала. Те са част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. След като в данъчните закони беше записано, че само данъчните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, изненадващо мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

При дебатите в ресорната комисия, която Менда Стоянова от ГЕРБ оглавява, беше решено местата за краткосрочно отдаване под наем да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Въпреки това бяха запазени текстовете, според които ако бъде установено нарушение, онлайн платформи могат да се окажат недостъпни от България за 14 или 30 дни.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев