АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ПУТИН Е В ГРЕШКА, АКТИВНО СТРОИМ „ТУРСКИ ПОТОК“

Бойко Борисов
04.12.2019 / 20:46

"Информацията на Путин е стара. България не бави строителството на "Турски поток"! Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден". Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ. Той отговори на въпрос, свързан с изявлението на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на "Турски поток" на своя територияи Русия ще намери други възможности за риализирането му. Думите на Путин бяха изречени на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи.

Сигурно не им е приятно чисто политически, че България е толкова силен, лоялен член на НАТО и ЕС, коментира още премиерът Борисов.

„Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация", коментира Борисов заканата на Путин, че Русия може да потърси алтернативни пътища за своя газ.

"България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се направиха процедури, конкурси, одобри се от Европейската комисия", добави той.

„Вече имаме около 150 километра, които сме изкопали, полагат тръби и строят в момента. Бяхме преди няколко седмици със сръбския министър на енергетиката. Така че вече сме на 140-150 километър. Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“ с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, подробно разясни как върви строителството на газопровода на българска територия министър-председателят. И посочи, че ако има забавяне, то е било наложено от необходимостта на първо място да бъдат изпълнени препоръките на Европейския съюз по въпроса.

„Ако и аз бяха действал така, както БСП, когато бяха на власт и Драго Стойнев - министър, тогава дойдоха от Брюксел и казаха за наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки и проектът се спира. В момента всички казват: „Браво! България строи „Балкански поток“, строи интерконектора с Гърция“, продължи настъпателно Борисов.

Бойко Борисов каза още, че президентът на Русия Владимир Путин е добре дошъл да види с очите си с каква скорост се строи „Турски поток“.

„Строим с голяма скорост. Късно започнахме, защото трябваше да се минат много процедури“, обясни отново премиерът. И припомни, че външният министър Екатерина Захариева, когато е била в Москва, е предала поканата към Владимир Путин да посети България.

Това е добър повод да види напредъка по нашите проекти, каза премиерът Бойко Борисов.

„Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газоразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон“, още веднъж обясни той.

„Когато имаме такива големи мощности и газови магистрали догодина, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива, това ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят, но ще бъдем готови в срок със сигурност“, беше категоричен министър-председателят Бойко Борисов.

От темата за газовите доставки и изявлението на Путин, Борисов премина към друга - за неотдавнашната си визита в САЩ и срещата с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

"Да си на камината в Белия дом заедно с президента Тръмп и то в компанията на неговия заместник и на държавния секретар - това е много добре", коментира посещението си във Вашингтон Борисов.

Запитан посещението във Вашингтон ли е било най-важното външнополитическо събитие за годината за него, Борисов отговори:

„Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. Никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места – Корея, Япония. За първи път тук дойде японския премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера!“

"Видях ролята на телевизията, на медиите. Винаги дават президента Тръмп с едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, много с гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост. А той е един изключително симпатичен човек. Уникален! Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра", каза Борисов. И обясни, че от медиите е останал със съвсем други впечатления за американския президент.

И продължи:

"Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта! Беше ми драго заради България!", каза още Бойко Борисов.

"Беше ми драго, заради тоя народ, който да, през какво ли не е минал, но сме го постигнали“, повтори Борисов.

Източник: Епицентър. бг

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев