АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОНЧАТЕЛНО: МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ ЩЕ Е 250 ЛЕВА

Народно събрание
04.12.2019 / 17:14

Пенсиите ще се увеличат с 6,7 на сто от 1 юли догодина, реши окончателно Народното събрание. Единствено минималната пенсия ще има по-голям ръст, за да достигне нивото от 250 лева.

В пленарната зала започнаха изказванията по второто четене на държавния бюджет, като от левицата представиха техния алтернативен вариант. В него освен смяна на данъчната система се предлага и по-висок размер на пенсиите, който вече бе отхвърлен от пленарната зала. Подобна идея не бе подкрепана дори и от ДПС, тъй като пенсионната система се нуждае от устойчивост, заяви Хасан Адемов:

"Ако султанът на една от арабските държави реши да подари на българските пенсионери тази година десет милиарда лева, българските пенсионери ще бъдат изключително щастливи, защото пенсиите им ще бъдат увеличени със сто процента. Само че догодина трябва да търсим другия султан".

От догодина ще има промени в пенсионната възраст в две силови ведомства - решение, срещу което опонира Красимир Янков от БСП:

"Против съм за увеличаване на годините за пенсиониране на служителите от Национална служба "Охрана" - от 53 на 55 и служителите от Държавна агенция "Национална сигурност" от 60 на 63 години".

Правителството никога не е нарушавало закона за бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов при дебата по второ четене на финансовата рамка за 2020 година. Горанов опонира на обвиненията на левицата в счетоводни трикове - а именно, че през годините изчисленията са правени по начин, по който правителството разполага с голям ресурс за харчове, но данните за изпълнението на бюджета винаги са добри:

"Правителството не е изхарчило нито един лев, нито една стотинка, нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите".

Депутатът от левицата Румен Гечев представи алтернативния бюджет на БСП и постави въпроси за състоянието на държавната хазна. Чуйте фрагмент от репликите, разменени между Гечев и Горанов:

"Излиза една голяма лъжа. Бе какви са тези фискални резерви, които растат, уважаеми колеги от ГЕРБ?", запита Румен Гечев.

"Може да бъркаме, но все пак в Министерство на финансите работят по-добри експерти, отколкото в различни партийни централи, които и да било те. 4 милиарда и половина е разминаването между приходите и разходите, ако всички предложения на колегите от левицата бъдат инкорпорирани в член 1-ви на закона", каза Владислав Горанов.

Гечев: "И по начина на водене не позволявайте на министрите да правят оценки за партийни централи и други, защото освен партийни централи, има професори в УНСС, в Икономическия институт на БАН, а те разбират повече от вашите експерти в Министерство на финансите", отвърна Гечев.

"Днеска съм министър аз, утре ще е някой друг. Използването на понятието лъжа към стожера на държавата в лицето на Министерство на финансите е обидно, когато се изрича от парламентарна трибуна", каза Горанов.

Финансовата рамка за догодина е планирана с балансирано салдо при ръст на брутния вътрешен продукт от 3,3 на сто.

Майчинството за втората година остава замразено на 380 лева месечно, а правителството прави всичко възможно майките да могат да се върнат по-рано на работа, уточни социалният министър Деница Сачева:

"Стимулирането за това да имаш деца не минава само и единствено през пари. То минава и през перспектива за съответните млади хора. Майките, разбира се, в по-голямата си част от случаите биха искали да се върнат обратно на работа".

Вчера пленарната зала одобри бюджета на Здравната каса, а днес ѝ даде едномесечен срок от обнародването на закона заедно с НОИ да изработи механизъм за борба с фалшивите болнични.

Тъй като дебатите по размера на минималната пенсия преминаха късно снощи в пленарната зала, депутатите единствено проведоха гласуванията на различните предложения, като потвърдиха договореното на Коалиционния съвет - 250 лева минимална пенсия от първи юли. Най-оживена дискусия се проведе по размера на обезщетението за майчинство през втората година. От БСП настояваха то да бъде 650 лева, от „Воля“ - 610, но залата прие предложението на управляващите - да запази размера на обезщетението от 380 лева.

Социалният министър Деница Сачева подчерта, че младите майки трябва да се стимулират да се върнат по-бързо на работа:

„Знаете, че правителството обяви съвсем скоро, че в следващите 3 години всяка година 70 милиона лева ще бъдат отделяни за строеж на детски градини. Също така започна и вече проект за доплащане на такси на детски градини за деца от социално слаби семейства - за това са насочени 22 милиона от този проект и още 10 милиона допълнително ще бъдат дадени от правителството за покриване на такси за детски градини“.

От левицата обаче са категорични, че това не е достатъчна помощ за младите семейства и за тях е необходим по-голям финансов стимул. Таско Ерменков заяви:

„Знаете ли какви са цените на детските стоки? На облеклото са по-високи от стоките за възрастни! Какво казваме на българските майки? Че няма да им ги дадем тези пари, защото те искат по-бързо да се върна на работа“.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев