АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ ВЪВЕЖДА МЕХАНИЗЪМ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

 Иван Гешев и Сотир Цацаров
02.12.2019 / 18:42

Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност.

Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право:

"Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока".

От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество не следва да бъдат ограничавани, но не са необходими и нови правомощия, коментира Сотир Цацаров от позицията на кандидат на управляващите за нов председател на Антикорупционната комисия:

"Моята теза е, че правомощията на Комисията не следва да бъдат ограничавани по никакъв начин. И то най-вече правомощията на Дирекция "Противодействие на корупцията". В същото време обаче, с оглед действащия закон, тази дирекция и самата КПКОНПИ не се нуждае от никакви допълнителни правомощия".

Цацаров очерта акцентите, които ще защити по време на изслушването си утре в парламентарната ресорна комисия, където ще представи визията си за управление на Антикорупционния орган:

"Основно върху необходимостта от промяна на работата на Дирекция "Противодействие на корупцията", на увеличаване на нейния числен състав. Ще акцентирам на необходимостта от коренно нов подход в това, което се нарича общо теоретично "превенция на корупцията", а едновременно с това ще акцентирам и на необходимостта от пълна промяна в работата на самата Комисия и нейната администрация, тъй като моето убеждение е, колкото и този въпрос да стои някак си на заден план, по отношение на вътрешното устройство на Комисията, че от нея не могат да се очакват каквито и да е резултати, без да настъпи промяна по начина, по който тя работи вътре".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев