АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КПКОНПИ СА ДОПУСНАТИ ДО ИЗСЛУШВАНЕ

 Заседание на Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика
28.11.2019 / 18:37

И двамата кандидати за председател на Антикорупционния орган са допуснати до изслушване в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Това решиха единодушно и без дебати депутатите от комисията.

Изслушването на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и на депутата от партия "Воля" Симеон Найденов ще бъде идния вторник и ще бъде предавано на живо на сайта на Народното събрание. Освен концепциите, ще бъдат прегледани и документите, които задължително се подават при тези кандидатури.

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на КПКОНПИ. Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „Обединени патриоти“, който е гражданска квота от ВМРО, както и четирима независими депутати от „Атака“, сред които и бившият заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Всички заявиха, че водещ мотив за номинацията на Цацаров е бил дълбоките му юридически познания, опит и решителност, които Цацаров е демонстрирал в качеството си на главен прокурор.

Настоящият главен прокурор обеща „да събуди антикорупционната комисия“, а стремежът му ще е за конкретни и прагматични предложения. Според него законът се нуждае от промени:

„Действащият закон има доста несъвършенства и аз и в своята концепция, и в изслушването пред комисия, ако такива въпроси бъдат зададени, няма да скрия мнението си по отношение на всичко, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали ще бъде направено – не е мое правомощие. Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият модел“.

„Воля“ също внесе предложение за председател на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „Воля - българските родолюбци“ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж.

В концепцията си Найденов се спира на житейския и професионалния си опит, декларира, че ще работи за среда без корупция и залага на превенцията. Той иска да си взаимодейства с други институции и да си партнира с неправителствените организации.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев