АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СМЕНИХА ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ РЕСОР В ЕК

Мария Габриел
27.11.2019 / 12:59

Мария Габриел се сдоби с най-дългото заглавие на ресор в новата Еврокомисия

Името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел е официално променено. Новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи пред Европейския парламент днес в Страсбург, че от "Иновации и младеж", то се променя на "Иновации, изследвания, култура, образование и младеж". Така то става най-дългото в новата Комисия, която предстои да бъде гласувана по-късно днес от евродепутатите.

Причината за промяната е недоволството на Европейския парламент, че при разпределението на ресорите е пропусната важна политика като културната, която е гордост за Европа като континент.

Промяната няма да увеличи правомощията на Габриел, която ще има същите ангажименти като по-рано, отговаряйки за образование, култура, младеж и спорт.

В изказването си пред евродепутатите Фон дер Лайен заяви, че животът на всички европейци ще се промени заради промените в климата и цифровизацията, затова целта на следващата Европейска комисия ще е да подготви тази промяна.

Председателката потвърди, че смята да предложи ново законодателство, което значително да намали въглеродните емисии. Тя се ангажира да предложи план за борба с рака, амбициозна програма за развитие на изкуствения интелект и за използване на данните и на иновациите. Европейската комисия ще предложи и нови правила за справяне с миграцията. Урсула фон дер Лайен ще се ангажира с преодоляването на стъкления таван за хора с различна религиозна и сексуална ориентация, както и с проблемите пред кариерния растеж на жените. Като първа стъпка всички нейни еврокомисари ще имат по равен брой мъже и жени в кабинетите си.

Очаква се новата Комисия да започне работа на 1 декември, ако днес получи одобрението на Европейския парламент.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев