АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ СЪГЛАСИЕ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗА ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"

 Протест на български превозвачи срещу пакета "Мобилност"
26.11.2019 / 21:31

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета „Мобилност“ между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. Разговорите започнаха късно снощи и продължиха до ранните часове на тази сутрин.

Съгласие между трите водещи институции на Европейския съюз не е било постигнато по най-големите теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на водача.

В началото на месеца транспортният министър Росен Желязков обяви, че България има готовност да сезира Съда на Европейския съюз именно заради тази разпоредба.

Минути след оповестяването на новината за безрезултатно завършилите преговори български евродепутати коментираха пред „Хоризонт“, че неяснотите по изхода на пакета „Мобилност“ остават. Все още няма насрочена дата за нова тристранна среща, а ако има такава, то тя ще бъде през декември.

Нов кръг тристранни преговори - така наречените триалози между Европарламента, Еврокомисията и Съвета на ЕС, могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и министъра на транспорта на Финландия, която в момента председателства съюза.

В предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" евродепутатът Ангел Джамбазки коментира, че непостигнатото съгласие може да е и добра новина:

"Гласуваните от Европейския парламент текстове бяха по скоро вредни за българската икономика и за българския интерес. И това, че те не минаха през форма́та на тристранния преговор, на триалога, е добрата новина".

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев