АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТЪТ ОТБЕЛЯЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН СРЕЩУ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ

 Протест срещу насилието над жени
26.11.2019 / 07:58

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в София конференцията "30 години. Женският прочит на Прехода и преходите" в НДК. Форумът е част от поредица дискусии, посветени на участието на жените в развитието на технологиите и икономиката.

Вчера светът отбеляза Международния ден за елиминиране на насилието над жени. В съседна Турция снощи полиция разпръсна със сила демонстранти в Истанбул, които настояха за прилагане на строги наказания за извършителите на насилие над жени. Правозащитни сдружения редовно обвиняват правосъдието в страната, че издава твърде ниски присъди за такъв тип престъпления.

Междувременно по време на дебата по темата в Европейския парламент еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариес Каниете припомни, че новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ясно е заявила като свой приоритет приемането на Истанбулската конвенция от ЕС.

Той припомни, че 21 страни-членки вече са ратифицирали документа и добави, че в държавите, в които документът все още не е ратифициран, Комисията ще продължи да работи с гражданското общество и Съвета на Европа, за да бъдат изгладени недоразуменията по него. Една от тези страни е България. Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира:

„Насилието над жени е нещо, което трябва да бъде категорично осъдено. Аз лично смятам, че всеки мъж, който посегне на жена негодник, който заслужава тежко наказание, но това няма да стане през този документ. И няма да стане през този документ, защото той не е направен затова да спаси жените от насилие. Досега чувах стотици имена на жертви на домашно насилие и те бяха от държави, които са ратифицирали, подписали тази конвенция. С какво тя ги защити“, попита Джамбазки.

Европейският парламент в Страсбург бе оцветен в оранжево като част от инициативата „Оранжев свят“ в знак на солидарност с всички жени и момичета, които са били жертви на насилие.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев