АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИЛИП ПОПОВ: КПКОНПИ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА РЕПРЕСИВНИ ФУНКЦИИ

Филип Попов
22.11.2019 / 10:08

„Начинът за избиране на председател на Антикорупционната комисия е опорочен. Затова не издигаме наш кандидат. В нашата група вървят разисквания дали и кого от двамата кандидати да бъдат подкрепени. Аз бих искал да изслушам кандидатите – главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от „Воля“ Симеон Найденов“. Това каза в предаването „Преди всички“ Филип Попов от „БСП за България“.

По думите му нестабилността на законовата рамка води до липса на ефикасност и ефективност в работата на Комисията.

Попов коментира, че репресивните функции на тази Комисия не би трябвало да ги има, защото има други органи, на които са вменени такива отговорности.

„Във функционирането на тази Комисия е залегнал начинът на избор и независимостта на председателя, който според сега действащият закон предлага и заместник-председателите. Всичко е съсредоточено в законодателната власт, в мнозинството в парламента. Същото мнозинство избира изпълнителната власт. Къде е съсредоточена корупцията? Ами там, където е съсредоточен финансовият ресурс, където е съсредоточена и изпълнителната власт. Не може едно и също мнозинство, което избира и изпълнителната власт, да избере и този, който следва да я контролира по отношение на корупционни схеми и практики“.

КПКОНПИ е политически орган според депутата.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев