АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕН Е ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ НА ГОРСКИТЕ ДИРЕКЦИИ В СЛИВЕН И ОДРИН

Международна встъпителна конференция, посветена на съвместен проект на регионалните горски дирекции на Сливен и Одрин
21.11.2019 / 19:17

Международна встъпителна конференция, посветена на съвместен проект на регионалните горски дирекции на Сливен и Одрин, се провежда днес в Сливен. Сред официалните гости на откриването на екофорума беше новият зам.-кмет по строителството Любомир Захариев, който от името на кмета Стефан Радев поздрави организаторите, участниците и гости на конференцията.

„Като жители на тази планета и отговорни граждани от нас зависи опазването на природата, горските територии и ценните й ресурси, за да живеем ние, децата ни и много други след нас в една по-зелена и по-чиста среда“, се казва в приветствието на кмета Радев.

„Надявам се всяка община да положи усилия в бъдеще за озеленяването и залесяването на все повече площи като част от нейната територия, с което да превърнем стремежа към благосъстоянието на околната среда в начин на живот. Поздравявам ви за проекта, който сигурен съм ще покаже, че съвместната работа и усилия ще доведат до подобряване на състоянието на горските екосистеми, опазването на горите и ще бъде една крачка напред в опазването на горските територии“, заявява още в поздравлението си Стефан Радев.

Проектът „Зелено бъдеще” е вдъхновен от идеята че съхненето на горите е проблем на гората и на хората, с регионално, национално и трансгранично значение както за България, Турция, Балканския полуостров, така и за Европа и други континенти с големи горски масиви.

Събитието беше открито от директора на Регионална дирекция по горите – Сливен Златка Азманова, която подчерта в словото си, че добросъседството между България и Турция ще бъде в основата на реализиране на потенциала на двете общности към постигане на основната цел – овладяване на общите проблеми, свързани със състоянието на горските масиви от двете страни на границата.

Горите имат значителна роля за намаляване на емисиите от парникови газове в атмосферата. Те съхраняват около 80 % от защитените растения и над 60 % от застрашените животни. Партньорите в този проект ще представят на целевите групи собствени проучвания и анализи за влиянието на климатичните и биологични опасности върху иглолистни насаждения, микросредата и миграцията на животните. Нуждите на горските специалистите са насочени към проучване и картиране на всички рискови горски територии засегнати от съхнене, пожари и други биотични и абиотични фактори.

Сред официалните гости на събитието бяха още областните управители на областите Сливен и Ямбол - Чавдар Божурски и Димитър Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Маринов, гости от Турция, служители на отделните институции и др.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев