АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КТ "ПОДКРЕПА": ЗАЩО 15 ДНИ БОЛНИЧНИ, А НЕ 10 ИЛИ 20? ИСКАМЕ АРГУМЕНТИ И РАЗЧЕТИ

Иоанис Партениотис
21.11.2019 / 12:38

КТ "Подкрепа" не е уведомена официално за предложението на социалния министър Бисер Петков да се плащат до 15 дни болнични годишно.

Това коментира вицепрезидентът на синдиката Иоанис Партениотис по време на конференция "Предприемачеството - двигател на социално-икономическото развитие".

От там очакват да бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество и да чуят аргументите и разчетите по темата на правителството и социално министерство.

"На прима виста - а защо 15, а не 10, а не 20 дни болнични", попита риторично Иоанис Партениотис.

Той добави, че да се намалява ангажиментът на работодателите към изплащането на болничните, не е подкрепено от всички, защото Българска стопанска камара не споделя това мнение.

Събраната до настоящия момент информация показва тревога и хората не приемат подобно предложение

Точно в тази връзка Гълъбин Гълъбов, председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), коментира, че и те като работодателска организация не смятат, че болничните трябва да се плащат от работещия.

"Официалната позиция на ССИ е, че всяко отклонение от осигурителното правило, където осигурителният фонд плаща е изкривяване на правилото. Не сме съгласни, дори и за 3, дори и за 1 ден. Смятаме, че НОИ трябва да плаща болничните", каза Гълъбов.

Все пак той смята, че би следвало държавните органи да могат да затегнат фалшификациите с болнични, но не всички да бъдат наказвани заради това.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.

Вчера стана ясно, че синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев