АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ И КТ "ПОДКРЕПА" ПОДГОТВЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ЗАРАДИ БОЛНИЧНИТЕ

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов (вляво) и лидерът на КНСБ Пламен Димитров
18.11.2019 / 12:04

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят обща национална протестна демонстрация за края на месец ноември, ако в близките дни управляващите не оттеглят предложението си първият ден от болничните да не се заплаща. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след спешна среща с лидерите на федерациите членки на Конфедерацията.

Предстоят срещи на стачните комитети на двата синдиката. Работещите са готови на радикални действия заради намерението първият ден от болничните да не се плаща, каза още Димитров и добави:

"И готвим съвместна национална акция, ако няма обратно действие от Коалиционния съвет, а то ще стане ясно в следващите няколко дни. Ние ориентираме своето финално действие - за каква протестна демонстрация и по какъв начин ще мобилизираме хората към края на месеца, но отправяме апел към всички български работници и служители да се мобилизират и да бъдат готови за участие в това национално действие. Казахме ясно двамата с Манолов, това няма да стане. С преговори, с аргументи, на масата на разума или от улицата, няма да го допуснем да се случи".

От синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ обявиха, че започват подготовка за национални протестни и стачни действия и ще затвори образователните институции, ако бъде прието предложението да не се плаща първият ден от болничния.

"Намерението на държавата доказва, че националният социален диалог е незначим и неефективен, генериращ фиктивни политики. Ако бъде приета тази мярка, хиляди учители ще бъдат принудени да ходят болни на работа, което поставя под огромна опасност българските деца и ученици", се казва в позицията на синдиката.

Вчера от Конфедерацията на труда “Подкрепа“ вече обявиха готовност да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и да организират национален протест.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев