АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ПРЕИЗБРА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
14.11.2019 / 16:00

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) повторно избра Иван Гешев за главен прокурор. Той отново получи убедителна подкрепа от кадровиците с 20 гласа „за“ и 4 „против“, точно както и при първото гласуване, провело се на 24 октомври.

„Благодаря на Пленума на ВСС. На професионалната общност ще обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая тяхното доверие. Благодаря им също, че не се подадоха на политически натиск“, заяви Гешев веднага след избора му.

След два часа спорове: ВСС реши да прегласува кандидатурата на Иван Гешев

Срещу неговата номинация отново гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. „Против“ гласува и Цветинка Пашкунова. Красимир Шекерджиев, който при първото гласуване също се обяви против кандидатурата, отсъстваше от днешното заседание.

До прегласуването на кандидатурата се стигна след като президентът Румен Радев отказа да издаде указ за неговото назначаване, аргументирайки се с факта, че той е останал единствен кандидат, което според него е довело до „формално изпълнение на процедурата“, а не до „истинско състезание“.

След като и при повторното гласуване висшите магистрати дадоха доверието си за Иван Гешев, сега държавният глава вече е длъжен да одобри неговото назначаване. Законът обаче не предвижда срок, в който Радев трябва да издаде указа за това. Друга възможност обаче, по която може да бъде атакуван изборът, е въпросът да бъде отнесен до Конституционния съд.

Депутатите призоваха партиите да не упражняват натиск върху ВСС за избора на главен прокурор

Днешното заседание на Пленума отново бе напът да се превърне в "маратонско", въпреки че процедурата не включваше изслушване на кандидата и обсъждане. Кадровиците обаче дълго спориха дали директно да прегласуват кандидатурата или да рестартират процедурата от самото ѝ начало, с възможност в нея да се включат и нови кандидати за поста.

Заседанието на магистратите отново премина под знака на протести „за“ и „против“, които за пореден път бяха буквално под прозорците на ВСС. Центърът на София отново бе блокиран от полиция и жандармерия, а от МВР включиха в охраната на обществения ред и полицейски кучета. Двата сигнала за бомба и замерянето на сградата с яйца също не попречиха на заседанието.

Самият Иван Гешев пък пристигна в сградата на кадровия орган под засилена охрана от НСО и ескорт от полицаи на мотори.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев