АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ПОВТАРЯ ГЛАСУВАНЕТО ЗА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Иван Гешев
14.11.2019 / 09:36

Висшият съдебен съвет (ВСС) повторя днес гласуването си за нов главен прокурор. Това става точно седмица след като президентът Румен Радев върна на съдебните кадровици предложението им - на поста да бъде назначен Иван Гешев. Очаква се заседанието да протече при засилени мерки за сигурност и на фона на протести.

На 24 октомври след 10-часово обсъждане, на практика блокиран достъп до сградата на ВСС и анти- и про-Гешев събития, съдебните кадровици избраха с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за наследник на Сотир Цацаров неговият настоящ заместник.

Президентът заяви, че заради липсата на състезателност в конкурсната процедура за избор на нов обвинител номер едно, както и заради от подкрепа, които Гешев получи от структури на изпълнителната власт, няма да подпише указ за назначаването на избрания от ВСС.

„В разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа“, каза Радев и върна предложението на Иван Гешев, защото:

„Изборът е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение“.

Още на следващия ден главен прокурор и избран за главен прокурор благодариха на държавния глава, че е упражнил едно от правомощията си в разумен срок.

Според дневния ред на заседанието първа точка от дневния ред е членовете на ВСС да се запознаят с указа на президента. Очаква се да се развие дискусия дали да има повторно обсъждане на кандидатурата на Иван Гешев или просто да тя бъде прегласувана.

От изказванията на различни съдебни кадровици стана ясно, че мотивите ще бъдат приети за сведение и само ще се гласува.

Два протеста „за“ и „против“ избирането на Иван Гешев за главен прокурор затварят от 9 часа тази сутрин района на столичната ул. „Екзарх Йосиф“ около сградата на ВСС.

Час преди началото на заседанието там вече имаше засилено полицейското присъствие, като районът е отцепен. Осигурена е възможност, ако започнат протестни прояви и контрапрояви, те да бъдат разположени от двете страни на сградата на Висшия съдебен съвет.

Достъпът е само срещу карти и трамваят не се движи по „Екзарх Йосиф“.

Хората, които заявиха предварително, че ще бъдат в района, започнаха да се събират.

Заради протестите се променя на движението в района, включително и на градския транспорт, съобщи пресцентърът на Столичната община. Променени са маршрутите на трамваите с номера 4, 12,18, 20, 22. Паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци временно е ограничено.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев