АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛУЧАЯТ В СЛИВЕН ОТВОРИ "КУТИЯТА НА ПАНДОРА" ЗА ВАКСИНИТЕ

Ваксини
13.11.2019 / 12:46

Отваря се „кутията на Пандора“ с подобно решение като това на Административния съд в Сливен, който разреши на родителите на дете без задължителните ваксинации да посещава детска градина. Това заяви пред БНР специалистът по медицинско право адв. Мария Петрова.

„Аз вярвам, че „кутията на Пандора“ ще бъде рязко затворена от по-горната инстанция. Надявам се това да внесе трезва мисъл и разум, ако има други желаещи да минат по същия път. … Разчитам на това, че на първо място между лекари и пациенти ще има една връзка на доверие и те ще имат добра комуникация, така че наистина хората да виждат ползата от развитието на медицината. Тази добра комуникация да доведе до повишаване информираността на родителите и респективно грижата за здравето на техните деца, по-добро образование, по-добра комуникация, така че тотално да забравим конспиративните теории“, коментира Петрова в предаването „Преди всички".

Според нея решението на Административния съд в Сливен показва „остро непознаване на нормите, които касаят общественото здраве, неправилна интерпретация и на всичкото отгоре – непознаване на съдебната практика в тази посока“.

По думите на адв. Мария Петрова отговорните институции – МЗ и РЗИ, нямат адекватна реакция в този съдебен процес.

„Живеейки в общество, трябва да се съобразяваме с обществено наложените норми. Разбирам аргументите на родителите, които смятат, че имат право на мнение – това е така. Но това мнение, когато касае здравето на техните деца, не е просто родителско мнение. В Наказателния кодекс са налице престъпления, които се наричат злепоставяне, когато едно лице е длъжно да полага грижи за някой, който не може поради старост, малолетие или други причини, но не го стои“, коментира също Петрова.

Според нея свещеникът, спечелил делото в съда в Сливен, може да бъде подведен под наказателна отговорност, ако има достатъчно доказателства за това, че той не се грижи достатъчно адекватно за собственото си дете и ако разследващите органите си свършат работата.

Имунопрофилактиката, част от която са и ваксините, е регулирана в Закона за здравето като средство за опазване на общественото здраве, припомни адв. Петрова и добави:

„Тук не говорим за някакво принудително лечение. Имунопрофилактиката се прави, за да имаме здраво общество“.

Тя подчерта още, че страната ни е страна по Конвенцията за защита правата на децата, според която винаги родителят трябва да действа в най-добър интерес на детето:

„Когато няма медицински показания и достатъчно доказателства, а просто голо мнение на родителя, няма как да е релевантно и няма как да има такава тежест пред това ние да опазим на първо място здравето на едно дете и на следващо място – да опазим здравето на обществото. Изобщо не можем да говорим за дискриминация“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев