АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН ПРИСТИГНА В АТИНА, ЗА ДА РАЗШИРИ ДВУСТРАННОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Президентът на КНР Си Дзинпин
11.11.2019 / 10:35

Китайският президент Си Дзинпин, който пристигна в Атина в неделя вечер на тридневно посещение, ще се срещне днес с гръцкото правителство, което търси нови инвестиции, за да задълбочи двустранното сътрудничество във всички сектори, съобщава АФП.

Посещението на Си Дзинпин е „с историческо значение за развитието на китайско-гръцкото сътрудничество“ и ще даде „нов тласък“ на двустранните отношения и инициативата на т. нар. „нови копринени пътища“ на Пекин, съобщи китайското Министерство на външните работи.

Си Дзинпин ще се срещне с президента Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис в понеделник, за да подпише споразумения за сътрудничество в областта на образованието, търговското корабоплаване и енергетиката.

"Отношенията с Гърция са приоритет за Китай", заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас по Радио Тема. "Китай дойде в Гърция, за да инвестира по време на кризата, когато другите страни останаха далеч", добави той.

През последните петнадесет години гръцките корабостроителници са построили над хиляда кораба за Китай на стойност над 15 млрд. евро.

През 2016 г. придобиването от Cosco, основният инвеститор в Гърция, на 67 процента от акциите на пристанището в Пирея, потвърди значението на Китай в Гърция. Базираната в Хонконг Cosco (China Ocean Shipping Company) има за цел да превърне Пирея в основен център за морски транзит в Югоизточна Европа и в мост между Азия и Европа, добавя АФП.

Гърция вече подписа инвестиционна програма на стойност 906 млрд. евро в „Новите пътища на коприната“, спорния проект на Пекин за свързване на Китай с Азия, Европа и Африка с пристанища, железници, летища и индустриални паркове, посочва още "Франс прес".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев