АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИ МИНА

Свети великомъченик Мина
11.11.2019 / 07:53

Православна църква чества паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. На този ден вярващите почитат и светците Виктор и Викентий.

Свети Мина е бил египтянин, изповядвал християнската вяра. Служил във войската в Котуанската област през трети-четвърти век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества гражданите устроили шумни зрелища и жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван, а накрая отсекли главата му.

Вярващи пренесли светите му останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина е покровител на всички, които са загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа вярата им, че няма нищо невъзвратимо. Светецът е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца.

В народните представи светецът е и господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Затова неговият празник бележи средата на т. н. Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни, времето в което старите хора са вярвали, че вълците бесуват.

В днешната събота имен ден празнуват всички с имена Минчо, Мина, Минка, Виктор, Виктория, Викентий.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев