АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП ЗОВЕ ДА НЕ СЕ ОКАЗВА ПАРТИЕН НАТИСК ВЪРХУ ВСС

Корнелия Нинова
08.11.2019 / 11:21

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички лидери на политическите партии да не упражняват партиен натиск върху членовете на Висшия съдебен съвет в името на партийни, икономически или лични интереси.

Коментарът си тя направи пред журналисти в кулоарите на парламента по повод решението на държавния глава Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Във ВСС са висши магистрати и те трябва да бъдат водени от закона, вътрешното си убеждение и съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират, призова Нинова ВСС.

Позицията на БСП е, че състезанието за главен прокурор само с един участник не е истинско състезание.

Единственият човек, който би могъл да осигури истинско състезание обаче е бил премиерът Бойко Борисов, защото по закон предложенията се правят от прокурорите или правителството в лицето на правосъдния министър, припомнят червените. Социалистите са се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура за главен прокурор, но "уви тежките му зависимости" не позволили тази смелост. За БСП премиерът е участник в договорката за издигането на един единствен кандидат.

"БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право да участваме и да въздействаме върху процеса", подчерта Корнелия Нинова. Според нея президентът е изпълнил правото си по Конституция да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

От ДПС отказаха да коментира решението на президента Румен Радев да не подпише указа. В кулоарите на парламента депутатът Хамид Хамид директно отказа на журналистите.

Хамид припомни, че още в началото на процедурата за избор на нов главен прокурор е предупредил, че политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам, подчерта депутатът от ДПС.

Според Хамид Хамид всеки коментар от всеки политик е начин на влияние в процедурата за главен прокурор и за това отказа да коментира.

Соцводачката Корнелия Нинова пък призова партиите да не упражняват натиск върху Висшия съдебен съвет. "Бих искала да се обърна към другите партии: не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Корнелия Нинова посочи, че членовете на ВСС са висши магистрати и трябва да действат, водени единствено от закона, вътрешните си убеждения и съвестта си. „Нека те да решат оттук-нататък как да процедират. Не виждам политически мотиви в решението на президента да върне кандидатурата на Гешев, само конституционни“, добави още Нинова.

Председателката на левицата обаче не спести критиките си към премиерът Бойко Борисов. „Състезание само с един участник не е истинско състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов , защото по закон предложение се правят или от прокурорите, или от правителството“, разкритикува тя. Според Нинова премиерът Борисов е участвал в договорка, а на въпроса дали в решението на президента да върне кандидатурата вижда политически мотиви, тя отговори: „Не, виждам конституционни“.

„Още в началото на процедурата казах, че политици, народни представители и партии не трябва да коментират това производство, защото ние сме извън цялата процедура. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, а президентът подписва или не подписва указ“, бе реакцията на Хамид Хамид от ДПС. Според него всеки коментар, който политик отправи в публичното пространство по тази тема докато процедурата не е приключила, на практика е „начин на влияние“ в нея.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев