АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДНЕС ОТБЕЛЯЗВАМЕ АРХАНГЕЛОВДЕН

Свети Архангел Михаил
08.11.2019 / 10:23

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

Денят на Свети Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. Архангелската закрила е необходима на вярващите в духовно-нравствения им живот и в борбата им с изкушенията. Затова светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Свети Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника е Архангелова задушница - една от трите големи задушници през годината.

В много райони на страната на този ден се коли курбан за светеца и се правят обредни хлябове, чиято пластика напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен.

Мъжете с името Ангел в община Сливен са 930. 750 от тях са с постоянен адрес в града. Общо 212 са дамите с името Ангелина в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 153. Името Михаела носят общо 148 жени, 134 от тях живеят в града. 38 са дамите с името Искра, 36 от тях живеят в Сливен. Мъжете с името Пламен са 791. 687 от тях са с постоянен адрес в града. 142 са мъжете с името Огнян. От тях 126 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Огняна носи една дама. 148 жени в общината носят името Райна, от тях 106 са от Сливен. 92 са представителките на нежния пол с името Рая, които живеят в града, а в общината са 109. Господата с името Гавраил са общо 6, като 5 от тях са с постоянен адрес в Сливен. Днес празнуват и мъжете, чието име е Рангел. Те са общо души 9 души.

Честит празник!

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев