АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

18 ЖАЛБИ В ЦИК СРЕЩУ ИЗБОРНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ МЕСТНИЯ ВОТ, БСП ИСКА КАСИРАНЕ НА БАЛОТАЖА ЗА КМЕТ НА ШУМЕН

ЦИК
06.11.2019 / 20:19

До момента в ЦИК са постъпили 18 жалби срещу изборни резултати на проведените местни избори. Те са препратени към общинските избирателни комисии и към административните съдилища по места. Една от жалбите от днес е за Шумен.

От ЦИК обявиха, че при повторното въвеждане на протоколите от Шумен не са открити съществени грешки. Говорителят Александър Андреев каза:

"Не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от Общинската избирателна комисия резултат. В тази връзка, ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не - както знаем, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред Административния съд, който да разгледа жалбата и вече в рамките на съдебното производство да се установи законосъобразността на изборите в Шумен за кмет на Шумен".

До края на седмицата БСП ще внесе в Административния съд жалба с искане за касиране на вота за кмет на община Шумен и ръчно броене на бюлетините. Това заяви общинският председател на партията Веселин Пенчев.

Причина за жалбата на социалистите са констатираните от тях множество нарушения на Изборния кодекс, неправилното отчитане на гласовете от страна на секционните избирателни комисии, както и съмнения за купен вот, стана ясно от думите на общинския председател на БСП Веселин Пенчев.

„Освен това, че има вероятно купен вот, който опорочава в крайна сметка резултата, има и нарушения при отчитането на вота. Според нас, това, което пише в протоколите, не е това, което е в чувалите и ще искаме ръчно преброяване на бюлетините. Имаме съмнения дали това е действителният резултат, който е посочен в протоколите и който е в протокола на ОИК“, заяви Пенчев.

Според него, секционните избирателни комисии не са спазвали методическите указания на ЦИК за броене и отчитане на гласовете.

"Действителни бюлетини за нашия кандидат са били отчитани като недействителни и обратното - недействителни бюлетини са отчитани за действителни за другия кандидат", каза той. По думите му, е имало много протоколи, които са изпращани в Общинската избирателна комисия с подписи само на първите страници, но без подписи на членовете на страницата с резултата.

Веселин Пенчев добави, че в деня на балотажа от БСП са подали сигнали в прокуратурата за купен вот.

„Към настоящия момент от прокуратурата имаме откази по всички сигнали за образуване на досъдебни производства поради това, че не сме предоставили достатъчно доказателства. Не е наша работа да събираме доказателства, имаме съмнения, които трябва да се проверят“, заяви Пенчев.

На балотажа в Шумен Любомир Христов от ГЕРБ получи със 77 гласа повече от кандидата на БСП Венцислав Венков.

По повод показаните в телевизионно интервю от тази сутрин на Мая Манолова протоколи от секции, казусът е същият - жалбите и споровете се решават пред съда.

Обобщените данни за преференциите за общинските съветници сочат, че с такива са гласували 44% от хората на първия тур. Това са над 1 363 000 души. Най-масово с преференции е гласувано в Симитли - 92% и в Челопеч - 86%. Най-малко - в Черноочене - 4% и Хитрино - 8 на сто.

Преференциите са пренаредили 16 кандидатски листи.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев