АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Сливница" № 12б, оф. 1, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА

 Националната информационна кампания за насърчавани на донорството
05.11.2019 / 14:00

Започна Националната информационна кампания, с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията.

Чрез Българския червен кръст и регионалните здравни инспекции на 50 хиляди души ще бъдат раздадени донорски карти, в които могат да отбележат дали са съгасни след смъртта им техни органи да бъдат трансплантирани.

Картите не са задължителни и нямат юридическа стойност, но волята, изразена в тях, може да бъде ориентир за близките на притежателя на картата. При мозъчна смърт съгласието от страна на близките остава задължитено независимо от изразената в картата воля.

Координаторите по донорство ще получат парични възнаграждения за работата си. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при откриването на кампанията в подкрепа на донорството. Министърът каза още, че ще бъдат увеличени сумите за апаратура, а български лекари ще бъдат обучавани на трансплантация във Виена:

"От началото на следващата година ще изпратим във виенската болница 16 лекари и медицински персонал, които ще продължат да се обучават в продължение на шест месеца".

За трансплантация на различни органи чакат над 1 151 български граждани, като повечето от тях имат нужда от бъбречна трансплантация.

Министър Ананиев съобщи още, че пациентът, на който беше извършена белодробна трансплантация в болница "Лозенец", се чувства добре.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев